Pandemin befäste lärandet på distans och nu är hemmakontoret den fysiska platsen
för läraren David Svensson. En förmiddag på senhösten pratar vi om svårigheterna med
distansundervisning. Likheterna mellan pastorskapet och lärarrollen, och vad som är
roligast med undervisningen.

– Hej! Adam är här. Mahmoud är här. Johan är här. Josef är här. Mjaau, katten Luna är också närvarande. David Svensson fortsätter ropa upp och släppa in de idag 11 eleverna i teams. David Svensson jobbar som lärare på
Yrkeshögskolan, han har studerat på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) och utbildat sig till pastor. Han har lätt för matte och logisk problemlösning, det abstrakta, men inte det teoretiska, det där med att lära sig saker utantill.
David Svensson undervisar i programmering, det tycker han är lätt, och det roligaste, att förbereda en lektion, lära ut och
se hur eleverna kommer framåt.
-Välkomna! Grupp 1 får börja med att redovisa uppgiften ”Testdriven utveckling och Continous intergration”
Grupp 1 hörs genom högtalaren:
Vi har merchat alla de här grejerna. Skrev en kod för att anpassa sig till annans kod. Men man skulle mocka deras kod. Vi hade 15 och nästan alla lyckades. Det ser mer kaosartat ut än vi trott.

– Kändes uppgiften bara som en uppförsbacke eller börda? Vad tar ni med till nästa projekt?

Frågar David Svensson, lyssnar på eleverna och uppmuntrar:

– Snygg jobbat hörrni! Ni har lärt er mycket av det här. Bra lärdomar!



Efter att Grupp 1 och 2 redovisat klart fortsätter de med grupparbete. David sitter redo vid datorn för att stötta vid eventuella frågor. David jobbade extra som lärare när han studerade på KTH. Att kunna lära och göra sig förstådd är också viktigt som pastor. De teologiska studierna har liten del pedagogik men utbildningen kombineras med mentorskap i församlings miljö där undervisning ingår.

-Att vara pastor är en av de mest utmanande ledarskapsroller man kan ha. Nästan allt som görs är beroende av frivilligt arbete. På en arbetsplats finns lön som motivation, det finns inte för volontärer. Man måste utmärka sig i sitt ledarskap, kunna ge visioner, samtidigt som man ska lyfta, bära församlingen och kunna motivera.

Vi var två pastorer i min församling, min kollega var bättre på att leda långsiktigt. Jag valde att sluta. Jag gör fortfarande en del volontärarbeten som pastor, att vara lärare är mycket lättare, jag har varit lärare i 8 år nu, berättar David Svensson.

– Jag har användning av min erfarenhet som pastor, att kunna hantera alla typer av människor, i alla åldrar. En fördel i klassrummet …
Biip. Biip. Mobilen signalera, elever vill ansluta och ställa frågor till sin lärare. David Svensson lyssnar uppmärksamt,
ger tips och fortsätter:

– De värden man får i fysiska klassrum, som inte går att få på distans, är gruppsammanhållning, att lära känna varandra som klass och att lära sig av varandra. Som lärare ser man om eleverna hänger med, ser de ut att ha sovit? Efter pandemin har den mesta undervisningen övergått till distans. Det är en väldig skillnad för oss lärare. Relationen med eleven finns men det man tappar från fysiskt klassrum går inte att ta igen. På distans krävs också att eleven är mer motiverade och har ett eget driv.

Arbetsmiljöverket släppte förra året en rapport om Våld och Hot i grund- och gymnasieskolan. David Svensson har inte
upplevt det själv men tror visst att det kan finnas även på Yrkeshögskolan. Han berättar att det finns annat som kan vara jobbigt, elever som mår dåligt. Man kommer för nära, ser in genom dörrspringan till elevens privatliv.

– Du väljer själv om du vill se något, man upptäcker det plötsligt, om man väljer att prata med eleven, då är det hoppsan! Jag tar mycket distans i mitt arbete, man väljer själv om man vill komma nära eleverna berättar David Svensson och tillägger:

Distans har faktiskt gjort det lättare för oss lärarna att hålla kontakt och stötta varandra, i stället för att vi befinner oss utspritt i olika klassrum är det bara att ta kontakt via datorn. Det är ganska vanligt att vara yrkeslärare utan lärarexamen. David Svensson tror att det är extra svårt att få tag på yrkeslärare som hanterar båda delarna, kunskap i yrket och pedagogiken. Han bedömer sig själva vara mer åt det pedagogiska och mindre åt programmering.

Efter varje avslutad delkurs på Yrkeshögskolan utvärderar eleverna utbildningen. Bland annat lärarens pedagogiska förmåga, kursupplägg och relevans gentemot branschen. David Svensson ligger alltid i topp och får de bästa omdömena för sin pedagogiska förmåga.

Mjauu. Luna vill gå ut men husse tycker det är för kallt. Hon har tassat in och ut ur rummet flera gånger, när hon blir för högljudd fäller David Svensson ner sin arm, nästan obemärkt och utan att släppa blicken från skärmen. Luna nosar lite, får ett kli bakom örat, nöjd strosar hon vidare och är tyst för denna gång.

– Nej, hon brukar inte störa på lektionerna, det måste vara för att jag inte är ensam, det är inte som det brukar, skrattar
David Svensson